Τρίτη 19 Απριλίου 2011

«Μαϊμού» ξεναγοί στους αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης

Delphinus delphis, Delphinidae, Common dolphin...Image via WikipediaΣτην ανεργία οι πιστοποιημένοι ξεναγοί
Αναφορά κατέθεσε στον Εισαγγελέα Ηρακλείου το Σωματείο Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης - Σαντορίνης για τα φαινόμενα«μαϊμού» ξεναγών που λαθραία αναλαμβάνουν ξεναγήσεις γκρουπ τουριστών.
Όπως είπαν, τα τελευταία χρόνια, έχει αυξηθεί ραγδαία το φαινόμενο παράνομων ξεναγήσεων που διοργανώνονται από τουριστικά γραφεία, γεγονός που έχει, ουσιαστικά, καταργήσει το επάγγελμα του ξεναγού.
Το επάγγελμα του ξεναγού προστατεύεται από το αρ. 1 του ν. 710/1977, το οποίο προβλέπει και κυρώσεις (1 έτος φυλάκισης και 2.000 ευρώ πρόστιμο).
Όπως κατήγγειλαν οι ξεναγοί στον Εισαγγελέα, τα περισσότερα τουριστικά γραφεία καταργούν το επάγγελμα του ξεναγού, αναθέτουν ξεναγήσεις σε υπαλλήλους ή συνεργάτες τους, οι οποίοι δεν έχουν ούτε τα προσόντα ούτε και την κατάρτιση.
Η παράνομη και αξιόποινη συμπεριφορά, είπαν οι ξεναγοί, έχει εκτινάξει την ανεργία στον κλάδο. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το ότι ο δείκτης ανεργίας ξεναγών έφθασε πέρυσι το 40%.
Οι ξεναγοί ζήτησαν την απαρέγκλιτη εφαρμογή του νόμου και ο Εισαγγελέας, Ν. Μαρκάκης δεσμεύτηκε ότι θα κοινοποιήσει το αίτημα των ξεναγών σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (ΕΟΤ, Αστυνομία, ΄Ένωση Τουριστικών Γραφείων, Ένωση ξενοδόχων) ζητώντας να εφαρμοστεί ο νόμος, ενώ όπως τόνισε ο ίδιος, αν χρειαστεί θα ακολουθηθεί και η αυτόφωρη διαδικασία, όπως συνέβη και προηγούμενες χρονιές, με συλλήψεις ψευδο-ξεναγών.
Πηγή: cretalive.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...